Storleken på vår provision påverkar sorteringen.

Safenode - Allt du behöver veta om kreditupplysning

När man tar ett lån som privatperson eller företag så sker något som kallas kreditupplysning, som vanligtvis görs hos Upplysningscentralen (UC). Med detta kan långivarna få information om din ekonomiska situation och avgöra om de kan bevilja dig ett lån eller inte. Men om du är rädd för att UC ska påverka din kreditvärdighet på ett negativt sätt så finns andra alternativ. Ett av dem är Safenode.

Vad är Safenode?

Safenode är ett kreditupplysningsföretag som specialiserar sig på att tillhandahålla kreditinformation om privatpersoner till företag, såsom långivare och banker. Vid en kreditupplysning samlar Safenode in och analyserar finansiell information om en individ, inklusive betalningshistorik och eventuella betalningsanmärkningar.

Denna information används av långivare för att bedöma en persons kreditvärdighet och fatta beslut om lån eller andra finansiella produkter. Deras tjänster sträcker sig även till att möjliggöra för privatpersoner att genomföra en självständig kreditvärdering för att undersöka sin egen kreditvärdighet.

Safenode har sitt huvudkontor i Stockholm och är en del av koncernen Nodeus Group. Där finns även Ratsit och kreditupplysning.se, där Safenode utför uppgifterna hos dessa tjänster.

Eftersom Safenode är relativt nytt så är det inte många långivare som använder sig av deras tjänster i dagsläget. Men precis som de mer kända kreditupplysningsföretagen Creditsafe och Dun & Bradstreet är Safenode ett alternativ till UC för de som vill göra en kreditupplysning utan att påverka sin kreditvärdighet.

Time and money.  Fast loans

Lån utan UC

Upplysningscentralen, förkortat UC, är ett av Sveriges ledande kreditupplysningsföretag. Deras uppgift är att gör a en kreditupplysning om privatpersoner och företag för att underlätta kreditbedömningar för långivare, banker och andra finansiella institutioner. Med andra ord samlar de in information om din ekonomiska situation så att långivaren kan göra en bedömning om du uppfyller kraven att bli godkänd för ett lån.

Trots att UC spelar en viktig roll i ekonomin, finns vissa nackdelar med att använda det. En anledning är att en förfrågan från UC kan påverka din kreditvärdighet negativt, särskilt om det är många förfrågningar under kort tid. Dessutom delar inte alla långivare information med UC, vilket kan leda till att dess rapporter inte alltid ger en fullständig bild av en persons kreditvärdighet.

Vissa individer föredrar alternativa kreditupplysningsföretag för att undvika dessa potentiella nackdelar. Safenode är ett kreditupplysningsföretag som gör kreditupplysning som UC, men skillnaden är att det inte kommer påverka din kreditvärdighet.

SMS-lån utan UC

SMS-lån, även kända som snabblån eller mikrolån, är små lån med kort löptid som vanligtvis betalas tillbaka inom några veckor eller månader. Dessa lån är till för att täcka oväntade utgifter eller akuta behov och kraven för att godkännas är ofta inte stora.

Det kan handla om ett besök hos tandläkaren, reparation av kylskåpet eller betalning av en försenad räkning. Många ser dessa lån som ett snabbt och enkelt sätt att få tillgång till pengar när traditionella lånealternativ kan vara tidskrävande och krångliga.

Den stora nackdelen med SMS-lån är att de kan bli dyra jämfört med traditionella lån, såsom privatlån. Det beror på att räntorna oftast är väldigt höga, och om lånet inte betalas tillbaka i tid eller om man samlar på sig många SMS-lån så kan dessa räntor bli en dyr utgift i längden. Att ta ett SMS-lån utan UC kan verka fördelaktigt om man vill ha snabb tillgång till ett lån utan att oroa sig över att det kommer påverka kreditvärdigheten.

Privatlån utan UC

Privatlån är lån från banker eller finansinstitut till privatpersoner. Till skillnad från SMS-lån och snabblån innebär privatlån en högre summa pengar som är avsedd för större investeringar, såsom husköp, renoveringar, skuldkonsolidering och så vidare. Dessa lån har också en längre återbetalningstid.

Det går att ansöka om privatlån utan upplysning från UC, ofta kan lånesumman i det fallet vara begränsad. Safenode erbjuder till exempel osäkrade privatlån under 45 000 kr. Kraven när du söker om ett privatlån utan UC kan också vara högre. Till exempel kan det krävas att du inte ska ha några betalningsanmärkningar och din kreditvärdighet ska vara god. Fördelen med att ta ett privatlån i stället för SMS-lån utan UC är att ett privatlån ofta innebär lägre ränta.

Kreditupplysningens påverkan på din kreditvärdighet

En kreditupplysning från Safenode kommer vanligtvis inte att lämna några direkta markeringar hos Upplysningscentralen (UC) eller påverka din kreditvärdighet. Det beror på att olika kreditupplysningsföretag opererar självständigt.

När en långivare eller företag begär en kreditupplysning från Safenode, påverkar detta inte informationen hos UC och vice versa. Dessa företag har separata databaser och system för att hantera och rapportera kreditinformation.

När man gör en kreditupplysning så finns det något som heter ”hårda” och ”mjuka” förfrågningar, som skiljer sig från varandra:

Hårda förfrågningar: sker vanligen av UC eller andra stora kreditupplysningsföretag vid ansökan om lån eller kreditkort. Detta kan påverka din kreditpoäng och synas i din kreditrapport under en begränsad tid.

Mjuka förfrågningar: sker vanligen av kreditupplysningar när de görs av privatpersoner på sig själva eller av företag för förhandsbedömningar. Mjuka förfrågningar påverkar normalt inte kreditvärdigheten.

Det är viktigt att vara medveten om vilken typ av förfrågan som görs vid olika tillfällen för att minimera påverkan på kreditvärdigheten. För att bibehålla en god kreditvärdighet är det rekommenderat att undvika ett stort antal hårda kreditförfrågningar inom en kort tidsram.

Underskrift på handlingar - låneansökan.

Vad innehåller en kreditupplysning?

Vad som ingår i en kreditupplysning beror helt på vilken sorts kreditupplysning som utförs. Bland annat kan den innehålla ekonomiska uppgifter och information om en person. Vanligtvis brukar det handla om en mikroupplysning eller en personupplysning. Hos Safenode kan du göra båda delarna.

Mikroupplysning

Detta kallas också för anmärkningskontroll och görs vid vad som räknas som mindre riskfyllda förfrågningar, såsom när man tar ett mindre lån.

En mikroupplysning innehåller en sammanställning av personinformation:

  • Namn

  • Adress

  • Civilstånd

  • Betalningsanmärkningar

  • Aktuellt skuldsaldo

Personupplysning

Till skillnad från mikroupplysning är en personupplysning av större slag. Den används för att få en större bild av en persons ekonomiska situation.

En personupplysning innehåller vanligtvis personuppgifter och ekonomiska uppgifter:

  • Namn

  • Adress

  • Civilstånd

  • Inkomst

  • Kreditbetyg (1-10)

  • Skuldsaldo

  • Anmärkningsrisk i procent

  • Kreditgräns för faktura

  • Taxeringsuppgifter

  • Betalningsanmärkningar

Safenodes unika fördelar

Som du nog förstår nu så är inte Safenode en typ av långivare som erbjuder lån, utan ett företag som gör en kreditprövning på dig och andra. Safenode kommer därmed med vissa fördelar som inte är så olika andra alternativ till UC:

  • Ingen påverkan på kreditvärdigheten: Din kreditpoäng kommer inte att påverkas hos UC eller andra kreditupplysningsbolag.

  • Antalet förfrågningar spelar ingen roll: Du behöver inte vara rädd för att för många förfrågningar om kreditupplysning kommer att påverka din kreditvärdighet. Antalet förfrågningar via Safenode kommer inte att ha någon påverkan på kreditpoängen. Det är bara den aktuella kreditgivaren som kan se din kreditupplysning.

  • Snabbhet och enkelhet: Safenode fokuserar på att göra låneupplevelsen så snabb och enkel som möjligt. Genom att använda modern teknik strävar de efter att minimera den tid det tar från ansökan till att pengarna når ditt konto.

Så fungerar en kreditupplysning med Safenode

Safenode ingår i koncernen Nodeus Group tillsamamns med bland annat Ratsit. När du vill göra en kreditupplysning med Safenode så köper du deras kreditupplysningar bland annat via Ratsit.se och Kreditupplysning.se.

Via Ratsit går processen till så här:
  1. Skapa medlemskonto på Ratsit

  2. Logga in

  3. Sök efter den person som du vill göra en kreditupplysning på.

  4. Välj Kreditupplysning på personrapporten.

  5. Följ instruktionerna och betala med Klarna Checkout. När du gör en kreditupplysning så måste du validera dig, antingen via BankID eller via sms.

  6. Du får kreditupplysningen som PDF direkt på skärmen, samt en nedladdningsbar kopia under Mina Sidor/Beställningar.

Hur mycket kan man låna utan UC?

Hur mycket man kan låna när man använder alternativ till UC, det varierar beroende på långivaren, kreditupplysningsföretaget och typen av lån. Privatlån innebär högre summor än SMS-lån och snabblån, men utan UC är summorna ofta mindre. Exakt var gränsen går för att ett lån ska räknas som mikrolån, snabblån eller privatlån finns inte.

Ett mikrolån brukar ligga någonstans mellan 500 kr – 10 000 kr. Det finns långivare som erbjuder lån utan UC upp till 300 000 kr, som då klassas som privatlån. Men oftast är det vanligare med mindre summor, där de största snabblånen utan UC är 50 000 kr. Därtill finns det långivare som erbjuder SMS-lån utan UC på upp till 70 000 kr, men det är inte många. Om du vill ansöka om ett lån över 70 000 kr så får du räkna med att du måste använda UC för kreditupplysning. 

UC-fria lånealternativ
Name
Binly
Amount
2 000 - 50 000 kr
Duration
3 - 12 månader
Rate
12,87 - 236,5 %
Name
Brixo
Amount
3 000 - 50 000 kr
Duration
6 - 52 månader
Rate
33,1 %
Name
Credifi
Amount
2 000 - 50 000 kr
Duration
3 - 12 månader
Rate
125,59 %
Name
Extralånet
Amount
10 000 - 50 000 kr
Duration
1 - 10 år
Rate
28,01 %

Fördelar och risker utan UC

  • Snabbare beslut: När en långivare inte använder sig av UC finns möjligheten för dem att fatta beslut och behandla låneansökningar snabbare, vilket kan vara fördelaktigt för dem som behöver omedelbar tillgång till pengar.

  • Mindre vikt på kredithistorik: Långivare utan UC kan vara mer benägna att bevilja lån till personer med mindre perfekt kreditvärdighet eller betalningshistorik. Det är en fördel om man har svårt att få godkänt hos traditionella långivare.

  • Mer flexibilitet: Utan UC kan långivare använda andra kriterier än kreditbetyg för att bedöma låntagare, vilket ger mer utrymme för individuell bedömning.

  • Möjlighet för små lån: Vissa långivare utan UC fokuserar på mindre lån, såsom SMS-lån. Detta kan vara lämpligt för dem som bara behöver en mindre summa pengar för en kort period.

Att väga för- och nackdelar med lån.
  • Högre räntekostnader: Långivare som inte använder UC kan ta högre räntor för att kompensera för ökad risk. Det kan leda till högre kostnader för dig som låntagare över tid.

  • Dolda avgifter: Långivare utan UC kan vara mindre transparenta om sina villkor och avgifter, vilket kan göra det svårare för låntagaren att förstå de verkliga kostnaderna för lånet.

  • Oseriösa aktörer: Eftersom vissa långivare utan UC inte är lika reglerade, ökar risken för att stöta på oseriösa aktörer eller bedrägerier. Detta gäller inte alla alternativ för UC, men det är alltid viktigt att ha koll på kreditupplysningsföretaget innan man väljer dem. Tänk alltid på att jämföra långivare och se vilka alternativ de använder till UC innan du bestämmer dig.

  • Påverkan på kreditvärdighet: Även om långivare utan UC inte delar information med detta specifika kreditupplysningsföretag, såsom Safenode, kan de fortfarande rapportera betalningsanmärkningar till andra kreditupplysningsföretag, vilket kan påverka kreditvärdigheten negativt.

Alternativ till Safenode

Det finns många kreditupplysningsföretag som Safenode som vissa personer väljer i stället för UC. Här är andra alternativ som du kan använda dig av när du inte vill att din kreditvärdighet ska påverkas:

Betalningsanmärkning og lån

När du ansöker om lån eller kredit, då genomför långivaren en kreditupplysning för att bedöma risken med att låna ut pengar till dig. Betalningsanmärkningar är en av de viktigaste faktorerna som beaktas vid denna bedömning, eftersom de indikerar tidigare ekonomiska svårigheter och kan påverka möjligheten att få godkänt för nya lån eller kreditprodukter.

En betalningsanmärkning är en markering som registreras i ditt kreditupplysningsregister om du har misskött en betalning eller inte fullgjort ett finansiellt åtagande på avtalad tid. Det är ett tydligt tecken för långivare och andra ekonomiska institutioner att du har haft svårigheter med dina ekonomiska åtaganden tidigare.

Till exempel, om du bor i en hyreslägenhet och inte betalar hyran, då kan din hyresvärd eller fastighetsägare om nödvändigt överlåta ärendet till inkasso eller domstol för att driva in den uteblivna betalningen. Om detta sker och du inte betalar, kan det leda till att en betalningsanmärkning registreras hos kreditupplysningsföretagen. Denna anmärkning kommer sedan att synas i din kreditrapport och vara tillgänglig för framtida långivare och kreditgivare.

Det påverkar din möjlighet att fortsätta hyra lägenheter, få lån eller göra andra ekonomiska transaktioner i framtiden. Det är därför viktigt att undvika att få betalningsanmärkningar och att hantera ekonomiska åtaganden på ett ansvarsfullt sätt för att bibehålla en sund kreditvärdighet. Betalningsanmärkningar försvinner vanligtvis från kreditrapporten efter tre år, förutsatt att skulden har reglerats och inga nya anmärkningar har tillkommit under den tiden.

De vanligaste betalningsanmärkningarna är:
  • Obetalda räkningar, som el-, vatten- eller telefonräkningar.

  • Icke-betalda lån, inklusive privatlån, snabblån och kreditkort

  • Inkassoärenden

  • Uteblivna betalningar av hyror

  • Skuldsanering

  • Konkurser

  • Att inte följa domstolsbeslut, såsom en dom i tvistemål

  • Missbruk av bankkonton, krediter eller hypotekslån

  • Misslyckade utmätningsförsök

Vad är en upplysningskopia

När en kreditupplysning sker av någon via ett kreditupplysningsföretag, då skapas en kopia av kreditupplysningen som kallas för ”upplysningskopia”.

Denna kreditupplysning kan ske på en privatperson, handelsbolag, enskild firma eller kommanditbolag. En upplysningskopia, även känd som kreditupplysningskopia, är då en kopia av den kreditupplysning som ett kreditupplysningsföretag tillhandahåller en individ. Denna kopia ges vanligtvis till personen vars kreditinformation har granskats av en tredje part, som en långivare, banker eller hyresvärd.

Hur mycket information som ingår i upplysningskopian varierar på kreditupplysningsföretaget. Vanligtvis ingår namn, adress och organisationsnummer. Upplysningskopian är viktig eftersom den ger insyn i vilken information som delats med andra parter under kreditbedömningen. Den innehåller detaljer om din kreditvärdighet, eventuella betalningsanmärkningar, pågående lån, kreditkort och andra finansiella förpliktelser.

Genom att inspektera upplysningskopior kan en person verifiera att informationen är korrekt och uppdaterad, samt följa upp eventuella förändringar över tid.

Kan jag ta bort en kreditupplysning?

Vanligtvis går det inte att ta bort kreditupplysningar ur ditt register. De blir inte där för evigt, utan de försvinner automatiskt ett år efter att upplysningen gjordes. Det finns dock fall där det finns felaktig eller föråldrad information i din kreditupplysning. Detta kan vara negativt och ge en missvisande bild på hur din ekonomiska situation ser ut i dagsläget. Det går inte att ta bort en kreditupplysning i förtid, men om du misstänker att du har blivit utsatt för en felaktig kreditupplysning eller om någon information inte stämmer, då kan du kontakta ditt kreditupplysningsföretag, till exempel Safenode om du har valt det.

Skäl att göra en kreditupplysning

En privatperson kan inte begära en kreditupplysning utan ett legitimt behov, enligt kreditupplysningslagen. Ett legitimt behov kan vara att den som begär om kreditupplysning ska ha ingått eller vara på väg att ingå ett kreditavtal med personen som den vill göra en kreditupplysning på. Alternativt om man har andra anledningar att göra en ekonomisk riskbedömning. Utan ett sådant legitimt behov kan man inte få utlämnat en kreditupplysning.

Kreditupplysningsföretaget, såsom Safenode, är ansvarigt för att ett legitimt behov ska finnas. Om du misstänker att någon har tagit ut en kreditupplysning av om dig utan ett legitimt behov bör du kontakta kreditupplysningsföretaget. Därefter är deras uppgift att kontrollera situationen och sedan kontakta dig. Du kan också kontakta den som ansökte om kreditupplysningen.

Person med frågor om lån

Vanliga frågor & svar

  • Varför använder vissa Safenode istället för UC när de ansöker om ett lån?

Safenode erbjuder en säker och privat låneprocess som inte kräver en kreditupplysning från UC, vilket bevarar din kreditvärdighet och ger mer kontroll över din ekonomiska integritet.

  • Hur påverkar Safenode min kreditvärdighet?

Safenode genomför inte en kreditupplysning från UC vid låneansökan, vilket innebär att din kreditvärdighet inte påverkas negativt.

  • Är det enkelt att ansöka om ett lån med Safenode?

Ja, Safenode strävar efter att göra låneprocessen enkel och smidig. Du kan enkelt ansöka om ett lån online utan krav på komplicerade dokument eller långa väntetider.

  • Kan jag få samma lånebelopp med Safenode som jag skulle ha kunnat få med UC?

De flesta långivare som hämtar kreditupplysningar utan UC erbjuder mindre lån, såsom SMS-lån och snabblån. Om du vill ansöka om ett större lån, som ett privatlån, då kan det bli svårare att få ett relativt stort belopp utan att använda dig av UC.

Sammanfattning

Att ta ett lån utan UC har sina fördelar och nackdelar, och det är upp till dig att väga över om det passar för just dina behov och ekonomiska situation. Att välja Safenode i stället för Upplysningscentralen kan vara ett effektivt sätt att ta ett lån utan att det påverkar din kreditvärdighet på ett negativt sätt. Men det är viktigt att vara medveten om processen, villkoren och riskerna.

Genom att förstå vad Safenode har att erbjuda och jämföra dem med andra kreditupplysningsbyråer, då kan du fatta bättre beslut och använda erbjudandet på ett ansvarsfullt sätt. Kom ihåg att utvärdera dina alternativ och endast ta ett lån om du är säker på din förmåga att återbetala det i tid.